• Ronny Olovsson
  • Sofie Pexer
  • Malin Hansegård
  • Annika Glim
  • Lena Strömbäck
  • Sofia Lindström
  • David Granström
  • Robin Sundberg
  • Ludde Wästfelt
  • Carola Waara
  • Olov Nilzén
  • Kristofer Westling
  • Daniel Eriksson
  • Olle Hellström
  • Mikael Cylvén
  • Peter Kemi
  • Anders Ahlbom
  • Fredrik Karlsson
  • Helén Fagerström
  • Pär Wallin
  • Britt-Marie Rauman Krohn
  • Henrik Larsson
  • Magnus Ahlqvist
  • Helena Eriksson
  • Fredrik Johansson
  • Christoffer Granström
  • Linnea Andersson
  • David Hakeberg

Poster med taggen "tore-wretman"

Boken du inte kan vara utan.

I SVT:s Babel Special pekade författaren Torgny Lindgren ut den som en av endast två böcker i svensk 1900-talslitteratur som kommer lämna ett bestående avtryck i historien. Den ena boken är Gösta Berlings saga. Den andra är Tore Wretmans Svensk husmanskost.

Nå, ett sådant påstående får väl tas med en nypa salt, speciellt med tanke på att Selma Lagerlöfs debutroman publicerades redan 1891. Men Tore Wretmans klassisker från 1967 finns nu äntligen i nytryck, och du kan köpa såväl kokbok som ett stycke kulturhistoria för lättspenderade 149 kronor på Adlibris.

I Tore Wretmans måleriska och kärleksfulla matskildringar lyser dagens överflöd av smaksättare med sin frånvaro. Här gäller pang på rödbetan med rört smör och sida efter sida tillägnas traditionell svensk mat i sin renaste, naknaste och mest jordnära form. Torgny Lindgren uttrycker det så självklart på sin mjukt sjungande västerbottniska:

”Maten hör till livet, och livet är en ganska grov historia. Stunderna av förfinad jungfruolja och tioårslagrad vinäger är få. Det basala i våra liv är köttet. Och potatisen. Och köttet behöver inte alltid benämnas fransyska eller oxfilé. I uppriktighetens namn kan köttet bara få heta köttet och ingenting annat.”

Emil och Grisequinoa

griseknoe Om Astrid Lindgren blivit född en sådär 70 år senare skulle kanske Emil inte alls ha bott i Lönneberga utan varit inflyttad till huvudstaden. På kvällarna skulle han hänga på trendiga restauranger och äta kornotto på trendriktig quinoa med confiterad griskind, pressat i fascistiskt rätvinkliga kvadrater.

Tack o lov visar nestor Mannerström att vällagad mat inte behöver vara så vansinnigt pretentiös. Hans kokbok ”Husmanskonst” är en lika vacker som inspirerande och rekommenderas till alla som uppskattar god mat. Men min absoluta favorit bland hyllmeter av kokböcker är Tore Wretmans oersättliga kulturgärning "Svensk Husmanskost". Att detta enastående verk inte fått en nytryckning är obegripligt. Är det någon bok man ska köpa om långkok, aladåber, sillinläggningar eller raggmunk med stekt fläsk så är det denna. Jag värnar mitt exemplar med mitt liv.

Många av rätterna som Tore Wretman beskriver (det handlar inte alltid om exakta recept) får också en liten historia som gör matupplevelsen än större. Så här måleriskt levererar han receptet för gubbröra:

"Besynnerliga, ibland kluriga namn hör husmanskosten till. Rent språkligt kan man tala om onomatopoetiska namn som framkallar ett slags konsistenskänsla, då man läser menyn högt. I andra fall får man, när man talar om en rätt, en snabbvision om, hur och när den har serverats. Så är det just med gubbröra. Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna, lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, knyt servetten under hakan. Gå fram, bäste bror, gå fram..."

Fyra, fem hårdkokta ägg mosas med gaffel och blandas med ett par råa äggulor, ett par matskedar kaviar - inte den rökta utan den gamla salta sorten. Fyra till fem hackade anjovisfiléer blandas i tillsammans med lika delar finhackad dill, persilja och gräslök.

Serveras kall på kavring tillsammans med öl och kylt brännvin.